Extra Vergine Olijfolie proeven

Doe zelf een smaaktest.

We raden je aan om je vrienden die van eten houden, uit te nodigen zodat ze samen met jou van deze ervaring kunnen genieten.

VOLG DEZE EENVOUDIGE STAPPEN:

1Bij het gewaarworden van de aroma’s en smaaksensaties van oliën is kleur geen indicatie van kwaliteit. Professionals gebruiken zelfs kleine blauwe proefglazen om voorkeur op basis van kleur te voorkomen.

2Doe ongeveer een eetlepel olie in je proefglas. Een wijnglas is ideaal.

3Verwarm de olie door het glas rondom en bovenop met je handen te bedekken en langzaam te draaien zodat de olie aan de zijkanten blijft kleven.

4Adem de aroma’s in. Probeer de geur thuis te brengen – is deze groen, rijp, aards, fruitig, nootachtig? Noteer je eerste waarnemingen zodat je oliën kunt vergelijken.

5Drink genoeg olie om de smaken je tong te laten bedekken. Adem langzaam in om de smaken in de olie te doen vrijkomen. Sluit je mond en adem door je neus uit. Slik minstens een beetje olie in en noteer welke smaken en sensaties je in je keel waarneemt.

6Welke noten proef je? Appel? Tomaat? Kruiden? Citrus? Noten? Specerijen? Proef je bitterheid op je tong? Een scherpe smaak achterin je keel?

7Denk aan het niveau van complexiteit van elke sensatie; zijn de smaken in balans of domineert er een? Noteer je aantekeningen zodat je ze later kunt vergelijken.

8Spoel je mond voordat je de volgende olie proeft. Dit doe je met bruisend of plat water en schijfjes appel, bijvoorbeeld van Granny Smith.