comment-stocker-olive-huile-image

OLIJFOLIE BEWAREN

De beste manier om de kwaliteit ervan te behouden, is door je olijfolie op de juiste manier te bewaren. Er is geen vaste tijdslijn voor hoe lang je een olijfolie kunt gebruiken als deze eenmaal geopend is, omdat dat in grote mate afhangt van de manier waarop ze bewaard wordt. Om de houdbaarheid van een geopende olijfolie te maximaliseren, moet deze op een koele, donkere plaats bewaard en steeds goed afgesloten worden. Wij raden altijd aan om olie binnen een paar maanden op te gebruiken. Olijfolie heeft drie belangrijke vijanden die je moet vermijden – warmte, licht en lucht.

vermijd-hitte

Bewaar olijfolie niet naast het fornuis, boven de koelkast of ergens anders waar warmte zich ophoopt.

vermijd-lucht

Uitgegoten olie wordt vervangen door lucht, dus gebruik geopende flessen binnen de paar maanden op.

Vooral rechtstreeks zonlicht of tl-licht. Bewaar olijfolie niet bij een raam of op de bovenste plank bij het licht.

Veel mensen vragen of olijfolie in de koelkast bewaard moet worden. Als een olie bij de opslag of verzending ervan aan extreme kou blootgesteld wordt, kan ze tijdelijk troebel worden. Dit zou de kwaliteit ervan echter niet mogen aantasten en de olie is klaar voor gebruik zodra deze weer op kamertemperatuur is. Sommige onderzoeken suggereren dat het herhaaldelijk opwarmen en afkoelen, waarvan sprake is als je de olie tussen elk gebruik in de koelkast zet, de olie belast en de houdbaarheid niet verlengt. Elke olie wordt na verloop van tijd slecht, en een vervallen olie zal er uiteindelijk ranzig gaan uitzien.

Samengevat: Bewaar je olijfolie in een koele, donkere kast en gebruik geopende flessen binnen een paar maanden.